Villa in Hoog Soeren

Locatie

Buitengebied Hoog Soeren

Stijl

Klassiek-Modern

Architect

Alexander Gathier

Deze villa ligt in de gevoelige, bosrijke omgeving van Hoog-Soeren in de omgeving van Kroondomein Het Loo. Het Beeldkwaliteitsplan schrijft over Hoog Soeren: De enclave Hoog Soeren vormt een intieme open plek omgeven door bos. Het dorp is gelegen op het hoogste punt tussen lager gelegen delen van het Veluwemassief in. Leemhoudende lagen in de ondergrond, waarop het regenwater blijft staan, maakte vroege bewoning op deze hoge plek mogelijk. Hoog Soeren is één van de oudste woonplaatsen op de Veluwe. Het dorp werd reeds in 815 vermeld in een oorkonde. De omgeving van Hoog Soeren was al veel eerder bewoond. Dit is af te leiden uit de archeologische vondsten en aanwezige grafheuvels en urnenvelden uit de prehistorie.

Het is niet verbazingwekkend dat er archeologisch onderzoek werd gelast voorafgaand aan het graven van funderingssleuven in deze grond. Daarnaast werd door de Welstandscommissie streng beoordeeld op het zich houden aan het Beeldkwaliteitsplan en andere geschriften die de kwaliteit van bouwplannen en de inpassing daarvan in het landschap van Hoog Soeren bewaken.

De woning mocht in het buitengebied niet ruimer worden dan (ruim) 600 m3, los van de vierkante meters ‘bijgebouw’. De opdrachtgevers hadden echter een ruimer programma van eisen en ook een ‘ruimtelijker’ villa voor ogen. Door de keukenlocatie te kiezen tegen het bijgebouw aan en de bergruimten/bijkeuken te plaatsen in het bijgebouw zelf, ontstaat er meer ruimte in het woonoppervlak. Verder is er gebruik gemaakt van de mogelijkheid aan de achterzijde van de keuken de eetkamer vergunningvrij uit te bouwen. Daarnaast hebben we twee vides ontworpen. Eén in de hal t.p.v. de trapopgang en één in de woonkamer achter één van de hoge topgevels met uitzicht op de bomen. Ten slotte biedt de woning veel meer ruimte door de onderkeldering van de hele begane grond. Daglicht in de kelder komt naar binnen door ‘koekoeks’ en door een grote glaspui van een verblijfsruimte die uitkijkt op de ‘uitgraving’ tegen de achterzijde van het huis. De ‘uitgraving’ geeft een flink niveauverschil in de tuin is groen vorm gegeven met een vlonderterras dat veel privacy biedt.

In het ontwerp is gestreefd naar een mengeling van open plattegronden en afgeschermde privé plekken. Ruimtelijkheid door de woning heen en van binnen naar buiten. Het woongebouw en het bijgebouw zijn voorzien van zadeldaken van verschillende hoogte; Bij het woonhuis hebben we samengestelde zadeldaken ontworpen: Eén doorlopend dak als ‘ruggegraat’ noord-zuid en daar loodrecht op secundaire zadeldaken naar het oosten en westen. Alle topgevels onder deze daken zijn voorzien van glaspuien die verschillende panorama’s bieden in de verschillende windrichtingen. De windveren van de daken staan allemaal onder een hoek van ± 10 graden naar buiten waardoor het dak t.p.v. de nok het breedste is.

De villa is in overleg met de gemeente iets hoger gelegd op een ‘terpje’ van 75 cm, wat het uitzicht verbeterd en meer expressie aan de woning geeft. De achtertuin, het agrarische weitje aan de linkerzijde en het bospark aan de rechterzijde achter de buren lopen in elkaar over als één aangrenzend grondstuk, slechts onderbroken door een plaatselijke houtwal onder een rij eiken. Grote glasvlakken in de achtergevel en aan drie zijden van de eetkameruitbouw geven een wijds uitzicht op deze natuurlijke omgeving. De uitbouw aan de achterzijde is ter weerszijden voorzien van terrassen, waarvan er één overbouwd is met een verandadak met louvre openingen. De terrassen zijn onderdeel van een groter rechthoekig ‘plateau’ waarop de woning en het bijgebouw staan en dat helemaal rond het bouwvolume loopt, als een ‘schotel’ dat boven het gras zweeft.

In het gevelontwerp wilden we drie horizontale lagen zien: de robuuste, voegloos gemetselde gevelsteen als kelderwanden tot en met het plint tot 60 cm boven Peil, wit stucwerk tot aan de goten en onderzijde van de houten topgevels en de derde laag van hetzij topgevelbeschietingen, hetzij met vlakke pannen gedekte dakvlakken.

Ons vakmanschap voor uw droomwoning

Wij zetten graag ons vakmanschap in om samen met u een ontwerp te maken dat er niet alleen prachtig uitziet, maar vooral ook perfect aansluit bij uw woonwensen en budget. Onze persoonlijke benadering speelt hierbij een belangrijke rol.

Gratis oriënterend gesprek

Wit u uw droomhuis bouwen? In een vrijblijvend gesprek verken ik samen met u de mogelijkheden en geef ik inzicht in het ontwerp- en bouwproces.
Bel of mail ons voor een vrijblijvend een kennismakingsafspraak. Heeft u al materiaal van uw bouwplannen zoals een kavelkaart of eigen schetsen? Neem het vooral mee!