Bosvilla Lonneker

Locatie

Prins Bernhardpark, Lonneker nabij Enschede

Stijl

Modern

Architect

Alexander Gathier

De website van de gemeente Enschede legt uit dat het ‘Prins Bernhardpark een warm en behaaglijk thuis biedt in een boomrijke omgeving. Je woont er vrij, maar niet alleen. Op Prins Bernhardpark woon je midden in een natuurlijke omgeving. Op Prins Bernhardpark ben je buiten thuis.
(https://www.prinsbernhardpark.nl).

Onze opdrachtgevers hadden keuze op deze locatie uit het aankopen en verbouwen van historische panden (als onderdeel van een voormalig legeringskamp uit de jaren ’40-’45) of boskavels en coulissekavels ten behoeve van nieuwbouw van vrijstaande woningen. De website vervolgt: “Op de boskavels heb je de mogelijkheid om op uitgekiende plekken, licht verscholen in het bos je woning te bouwen. Romantisch en avontuurlijk tegelijkertijd. De grootte van de boskavels varieert van 3000m2 tot 5000m2.” Het is dus het laatste geworden.

Het was een mooie kans om te kunnen bouwen in een bosachtige omgeving met ruime kavels in een afwisselend landschap van bos en open weilanden op de zuidelijke uitloper van natuurgebied de Lonnekerberg.

De opdrachtgevers wilden graag een ‘kubistisch’ huis zoals zij dat noemden. Het plattegrondontwerp laat een functionele travee zien direct achter de voorgevel met o.a slapen, sanitaire ruimte, hal, technische ruimte en bijkeuken/berging en daarachter een strook met de verblijfsruimten aan de achterzijde van deze bosvilla, t.w. de woonkamer, de open keuken en de uitgebouwde eetkamer. De woning ligt dwars op het kavel waardoor er niet alleen meer aanzichtbreedte ontstaat vanaf de weg maar er ook meer breedte (en glasoppervlak) aan de achtergevel ontstaat zodat de in elkaar overlopende ruimten een weids uitzicht hebben op de achtertuin, het weiland en de bosrand. De ruim opgezette open plattegrond op de begane grond en enkele functionele ruimten op de verdieping resulteerden in ‘een anderhalf’ van kubistische blokken.

In het ontwerp hebben we gestreefd naar een sobere asymmetrische vorm die beter bij het natuurlijke van het landschap past. Daartoe hebben we gemetselde delen van de carport in dezelfde grijs gemelleerde steen uitgevoerd waardoor er een extra ‘doos’ ontstaat aan de voorzijde van het huis die aan de linkerzijde van de woning vooruitsteekt als een begeleiding naar de voordeur. De verdiepings-‘doos’ hebben we zó geplaatst dat die aan de voorgevel het meest tot zijn recht komt ten behoeve van het ‘aanzicht’ van het huis. De verdiepings-‘doos’ steekt een meter over de voorgevel van de begane grond heen waardoor er een ‘luifel’ ontstaat boven de voordeur ter breedte van de verdieping. De terug liggende voorgevel op de begane grond hebben we geaccentueerd met een houten gevelbekleding welke op enkele andere logische plekken in de gevels terugkomt. De plaatsing van de verschillende formaten kozijnen in de gevels geeft uitzicht in de verschillende richtingen en is zodanig gekozen dat het asymmetrische beeld er door versterkt wordt.

Aan de achterzijde ligt een vide met daarin een moderne stalen trap met houten bloktreden naar de verdieping. Deze trap werkt als en ‘room-divider’ tussen het woongedeelte en het kook- en eetgedeelte. De vide is aan twee zijden omgeven door veel glas: aan de achterzijde ligt grenzend aan de vide een twee bouwlagen hoge pui; Bij het afdalen van de trap is daardoor de natuurlijke omgeving aan de achterzijde steeds zichtbaar. Op de verdieping is de viderand tevens een zijgevel van de ‘verdiepings-doos, opnieuw voorzien van veel glas, waardoor ook zijdelings veel daglicht in de vide valt.

De vetrekken op de verdieping die via de vide bereikt worden, bestaan uit een stukje galerij, grenzend aan de vide, met daarachter een open werkkamer waardoor het contact met beneden blijft bestaan indien gewenst en tevens twee slaapkamers met sanitaire ruimte. Gevelopeningen in verschillende richtingen geven de woning op de verdieping ook een alzijdige uitstraling.

De woning is opgeleverd eind 2019.

Bosvilla Lonneker Vooraanzicht
Bosvilla Lonneker vogelvluchtperspectief
Rechterzijgevel Bosvilla Lonneker
Bosvilla Lonneker linkerzijgevel
Bosvilla Lonneker achtergevel

Ons vakmanschap voor uw droomwoning

Wij zetten graag ons vakmanschap in om samen met u een ontwerp te maken dat er niet alleen prachtig uitziet, maar vooral ook perfect aansluit bij uw woonwensen en budget. Onze persoonlijke benadering speelt hierbij een belangrijke rol.

Gratis oriënterend gesprek

Wit u uw droomhuis bouwen? In een vrijblijvend gesprek verken ik samen met u de mogelijkheden en geef ik inzicht in het ontwerp- en bouwproces.
Bel of mail ons voor een vrijblijvend een kennismakingsafspraak. Heeft u al materiaal van uw bouwplannen zoals een kavelkaart of eigen schetsen? Neem het vooral mee!