Moderne woning in Enschede

Locatie

Het Brunink, Enschede

Stijl

Modern

Architect

Alexander Gathier

Voor uitbreidingsplan Het Brunink veld 3 in het zuiden van Enschede vroegen mijn opdrachtgevers aan mij als architect in Enschede om voor hun kavel een karakteristieke moderne woning in metselwerk te ontwerpen die goed past in de landelijke omgeving.  Veel daglicht binnen maar tevens voldoende beschutting tegen de felle zon, ruimtelijkheid in het plan, een volwassen begane grond en een kleinere verdieping waren de steekwoorden waarme we het ontwerpproces konden insteken.  Energetisch gezien is een compacter bouwvolume te prefereren, maar qua woonbeleving zagen de opdrachtgevers wat langere loop- en zichtlijnen ook wel zitten.

Het maximum bebouwingspercentage van 25% resulterde in een maximaal bebouwd oppervlak van 159,5 m2, dat ook volledig benut moest worden, los van de vergunningsvrije aanbouwen.  Voldoende ruimte rondom de woning  – zo mogelijk méér dan de voorgeschreven afstand tot de buren uit het kavelpaspoort – speelde ook mee in ‘het kneden’ van de vorm van de bouwmassa.

Na enige grove indelingsschetsen en regelmatig overleg met de opdrachtgevers resulteerde dit in een Voorlopig Ontwerp met een L-vormige plattegrond waarbij de verblijfsruimten aan twee zijden van het terras aan de achterzijde liggen.  Vanuit de binnenhoek van de “L” schuiven de puien in beide zijden van de “L” zodat in geopende stand een volledig open hoek ontstaat die zowel de keuken (in de korte poot van de “L”) als de woon-eetkamer (in de lange poot van de “L”) toegang geven tot het overdekt veranda-terras.  Kantelbare louvres in het dak  van de veranda brengen meer daglicht in de keuken op donkere dagen of maken de veranda juist ‘regendicht’ zodat je op warme, vochtige dagen toch lekker buiten kan zitten in dit landelijke deel van Enschede.

Onder de beschutting van de gemetselde overstekken en het aansluitende verandadak is de hele achterzijde van glas voorzien.  In het spel van de voorgevel-architectuur vouwt een gemetseld overstek vanaf de tweede verdieping zich om de glaspartij van de entree-vide heen naar beneden en vervolgt zijn weg daarna horizontaal boven de lange voorgevel van de begane grond.  De voorgevel is behalve de entreepui redelijk gesloten. Een paar staande smalle kozijnen bij de eethoek en een ‘bloemkozijn’ in de uiterste hoek van de woonkamer geven zicht op de straat. De metselwerk-vlakken op de begane grond zijn verrijkt met spekbanden van geglazuurde keramische steen. De lichtere kleurnuances in de gevelstenen worden versterkt door aluminium panelen als terugkerend element in de gevels.

 De vertrekken op de verdieping liggen aan twee zijden van de vide.  De vide grenst met de twee andere zijde aan de voorgevel en de linker zijgevel van de verdiepingsopbouw.  De voorgevel en de zijgevel van de vide zijn op de verdieping voorzien van verdiepinghoge kozijnen die veel lichtinval in de hal beneden geven.  Waar de hal toegang geeft tot het huis is het ruimtelijk effect maximaal, met zicht naar boven in de vide, langs de twee zichtassen door woonkamer en keuken de tuin in en ook diagonaal door de eerder genoemde binnenhoek richting veranda.

De woning wordt vermoedelijk begin 2022 opgeleverd.

Bosvilla Lonneker Vooraanzicht
Bosvilla Lonneker vogelvluchtperspectief
Rechterzijgevel Bosvilla Lonneker
Bosvilla Lonneker linkerzijgevel

Ons vakmanschap voor uw droomwoning

Wij zetten graag ons vakmanschap in om samen met u een ontwerp te maken dat er niet alleen prachtig uitziet, maar vooral ook perfect aansluit bij uw woonwensen en budget. Onze persoonlijke benadering speelt hierbij een belangrijke rol.

Gratis oriënterend gesprek

Wit u uw droomhuis bouwen? In een vrijblijvend gesprek verken ik samen met u de mogelijkheden en geef ik inzicht in het ontwerp- en bouwproces.
Bel of mail ons voor een vrijblijvend een kennismakingsafspraak. Heeft u al materiaal van uw bouwplannen zoals een kavelkaart of eigen schetsen? Neem het vooral mee!