CPO van 28 woningen te Laren

Locatie

Laren, Gelderland

Stijl

Hedendaagse stijl

Architect

Alexander Gathier

In Laren, gemeente Lochem, initieerde de gemeente een collectief particulier opdrachtgeverschap (cpo) voor 28 huishoudens in 6 blokken die in een stedenbouwkundig plan waren gereserveerd. Wij werden uitgenodigd met andere architecten voor een presentatie met eerder ontworpen CPO voorbeelden en we ‘wonnen’ !

We hebben de woningen ontworpen in nauwe samenwerking met de bewoners aan ‘de schetstafel’. De vaak unieke ideeën van de bewoners hebben we helpen realiseren binnen wat constructief en logistiek mogelijk was (‘je moet je nog wel kunnen bewegen in een ruimte !’) temeer omdat de eis van de gemeente was dat deze woningen aan het label ‘levensloopbestendig’ zouden voldoen. Dat vraagt vaak om ruimere maten, definities en draaicirkels van rolstoelen die mogelijk in de toekomst nodig zijn. In nauw overleg met SKW-Woonkeur hebben we de resultaten van alle schetsplattegronden nagelopen.

In dit plan hebben we gestreefd naar eenvoudige, leesbare architectuur die goed paste in de dorpse omgeving met rijtjes en twee-onder één kappers uit de jaren vijftig tot zeventig. De uitdaging zat ‘m in het aanbieden van een pallet van kozijn-typen in de gevels die bruikbaar waren bij soms heel verschillende indelingen van de woningen, zónder dat aan de buitenzijde te laten zien. Dat was onze ontwerpkeuze in deze dorpse, rustige architectuur van de omgeving.

De variatie zit hem behalve in de verschillende indelingen in de geveltint per blok, topgevels met dwarskapje op verschillende plaatsen in de blokken met ‘langskap’, erkers of niet en keukenkozijnen voor of juist achter / dubbele tuindeuren achter of laag woonkamerkozijn.

Ons vakmanschap voor uw droomwoning

Wij zetten graag ons vakmanschap in om samen met u een ontwerp te maken dat er niet alleen prachtig uitziet, maar vooral ook perfect aansluit bij uw woonwensen en budget. Onze persoonlijke benadering speelt hierbij een belangrijke rol.

Gratis oriënterend gesprek

Wit u uw droomhuis bouwen? In een vrijblijvend gesprek verken ik samen met u de mogelijkheden en geef ik inzicht in het ontwerp- en bouwproces. Bel of mail ons voor een vrijblijvend een kennismakingsafspraak. Heeft u al materiaal van uw bouwplannen zoals een kavelkaart of eigen schetsen? Neem het vooral mee!