Stadsvilla voormalige Coberco terrein Enschede

Locatie

Voormalige Coberco terrein (Melkhal), Enschede

Stijl

Modern

Architect

Alexander Gathier

In het stedebouwkundige plan van de herontwikkeling van het voormalige Coberco terrein (ook bekend als project ‘De Melkhal’) is een onderverdeling gemaakt tussen verschillende bebouwingstypen:

1. Losse villa’s of 2/1-kap woningen die samen een villa uitstraling
bezitten.
2. Statenpanden : Statige rijenwoningen.
3. Woon- en werkateliers.
4. Industrieel complex waarbij het bestaande industriële complex wordt
herbestemd naar een multifunctioneel bedrijfsverzamelgebouw.

Het kavel op de hoek van de doorgaande Raiffeissenstraat en de Coöperatie en het naast gelegen kavel, beiden bestemd voor een 2/1-kapper, wordt door mijn opdrachtgevers aangekocht met de bedoeling er één kavel voor één stadsvilla van te maken. Dat wordt goedgekeurd door de gemeente. De opdrachtgevers, actieve senioren, zijn veel ruimte en privacy gewend in het
zuiden van Nederland en hebben hun redenen zich in de hoofdstad van Twente te vestigen in een meer stadse omgeving.

Het ontwerptraject begint. We hebben de hoek waarop de stadsvilla komt te liggen willen uitspreken. De entree en voorgevel liggen aan de belangrijkste zichtzijde, de doorgaande Raiffeissenstraat. Recht tegenover de voordeur hebben we de open, rechte steektrap geplaatst met daarachter vast glas dat zicht geeft op de achtertuin. Het vaste glas loopt over beide bouwlagen door zodat vanaf de voordeur doorzicht is over de volle hoogte van de woning. Vanuit deze hal bereiken we de leefruimte met de woonkamer aan de voorzijde en de open keuken met bijkeuken aan de achterzijde van het huis.

We wilden beide straten op deze hoek begeleiden met bouwvolumes; Hierdoor kunnen er twee ‘voorgevels’ (zichtgevels) worden gemaakt aan beide zijden van de hoek en ontstaat er een ‘L-vorm’ in de plattegrond van de stadsvilla. Verborgen achter de beide zijden van de ‘L’ ligt de ‘luwe’ achtertuin, dicht bij het centrum, met de nodige stilte en privacy en tevens een mooie plek om de ‘groene vingers’ van de opdrachtgevers bezig te houden.

De buurman aan de Cooperatie staat weliswaar op redelijke afstand maar toch hebben we in overleg met de opdrachtgevers een extra mate van privacy ‘ingebouwd’ door een ‘patio’ te ontwerpen in het achterste deel van het huis. Dit afgescheiden patio-terras wordt bereikt door een ‘tuinkamer’ met een volledige glaswand, dat als informele zitruimte naast de keuken ontworpen is. Dit terras staat aan één zijde in verbinding met de rest van de achtertuin.

De villa is in overeenstemming met het Beeldkwaliteitsplan opgetrokken uit verschillende natuurlijke materialen. Deze staan in een prettig contrast ten opzichte van elkaar; De duidelijke tweedeling in volume tussen een grotere beneden verdieping en een kleinere (gasten-) bovenverdieping deed ons besluiten een horizontale verdeling te maken met een witte gestucadoorde ‘doos’ bóven en een ‘zwaardere’, donkerder gemetselde basis benéden. Maar in de zichtgevel naar de Coöperatie toe hebben we het witte overstek van de verdiepings-‘doos’ naar beneden omgebogen; Hierdoor wordt de wit gestucadoorde uitbouw van de eetkamer benéden een unieke ‘verlenging’ van de verdieping … van de begane grond tot en met de verdieping in strak wit met een volledig glazen hoekpui over beide bouwlagen, welke uitzicht geeft op de loop van de Coöperatie richting parkje.

De woning wordt in 2021 gebouwd.

Stadsvilla op Coberco terrein Enschede
Linkerzijgevel stadsvilla op Coberco terrein Enschede
Rechterzijgevel stadsvilla op Coberco terrein Enschede
Voorgevel stadsvilla op Coberco terrein Enschede
Achtergevel stadsvilla Enschede
Situatieschets Coberco terrein Enschede

Ons vakmanschap voor uw droomwoning

Wij zetten graag ons vakmanschap in om samen met u een ontwerp te maken dat er niet alleen prachtig uitziet, maar vooral ook perfect aansluit bij uw woonwensen en budget. Onze persoonlijke benadering speelt hierbij een belangrijke rol.

Gratis oriënterend gesprek

Wit u uw droomhuis bouwen? In een vrijblijvend gesprek verken ik samen met u de mogelijkheden en geef ik inzicht in het ontwerp- en bouwproces.
Bel of mail ons voor een vrijblijvend een kennismakingsafspraak. Heeft u al materiaal van uw bouwplannen zoals een kavelkaart of eigen schetsen? Neem het vooral mee!