Roombeekhofje – CPO van 24 woningen, Enschede

Locatie

Roombeekhofje, Roombeek, Enschede

Stijl

Binnenstedelijk, eigentijds-traditioneel

Architect

Alexander Gathier

Het Roombeekhofje ligt op een trapeziumvormig grondstuk dat in het plan overbleef tussen niet evenwijdige straten met nieuwbouwwoningen. Het hofje sluit daarmee aan op achterzijden van de omringende blokken, met soms bergingen en schuttingen.

Oorspronkelijk zouden hier patiowoningen komen. Naderhand kwam de supervisor van Roombeek, architect Pi de Bruyn van de Architecten Cie, met het plan hier een hofje te maken. De eerste stedenbouwkundige aanzet laat vier losse stroken zien aan de vier zijden van het trapezium. Wij hebben verzocht hier een hofje van te mogen maken met gesloten hoeken ondanks de onhandige hoeken waarmee de vier stroken op elkaar aansloten.

De gemeente heeft de 24 woningen van het hofje in drie fasen laten ontwikkelen. In de eerste fase liften wij mee op het idee van de supervisor om drie verschillende beukmaten te maken, 9, 11 en 13 meter, bij een geringe diepte van 8 meter en daglicht hoofdzakelijk betrekkend van de aantrekkelijke binnenhof-zijde. De asymmetrische kappen geven een verschillende karakter aan hofzijde en “voorzijde”. 
In overleg met de toekomstige bewoners zijn wij in de schetssessies later uitgegaan van 10 meter diepte en toch meer daglicht aan de “voorzijde”, uitkijkend op de achterzijden van omringende woningen en appartementen. Hierdoor zijn grote hofwoningen ontstaan, in de hoeken (‘de hoek om’) tot wel 800 m3. De hoekwoningen hebben overigens interessante plattegronden gekregen.
Door de gemeente, in overleg met een Snelder Zijlstra makelaars te Enschede, is ons verzocht in fase 2 en 3 woningen met een smallere beukmaat te maken.

De architectuur heeft in de basis een klassieke uitstraling door de keuze van het metselwerk, de rollagen, de overstekken met klossen, roeden in enkele typen kozijnen e.d. Aan die basis zijn modernere oplossingen gekoppeld: Loggiabalkons met veel glas op de verdieping, uit het dakvlak gesneden als terras-aanvulling op de 1,5 meter diepe privé strook met ‘hoftuintjes’ op de begane grond, óf als alternatief zinken dakkapellen in het gevelvlak met Frans balkon. Daarnaast nog hier en daar de ‘normale’ dakkapel. Op de begane grond geven dubbele ‘hofdeuren’ van 2 x 1,30 meter toegang tot de ‘hoftuintjes’ en daarmee veel daglicht in het interieur, alles in strak overleg met de toekomstige bewoners.

Het hierboven genoemde pallet aan te kiezen middelen door de bewoners, en een beperkt aantal soorten kozijnen voor entree, keukenkozijn, dubbele tuindeur e.d. waren de ingrediënten voor een gevarieerd gevelontwerp van een strook hofwoningen waarbij het de uitdaging was om deze elementen evenredig te ‘verdelen’ over elke langsgevel van het Roombeekhofje op een schijnbaar willekeurige manier, zonder dat dezelfde elementen te dicht bij elkaar kwamen. En dat was weer afhankelijk van het budget van de opdrachtgevers.

Alle hoeken van het hofje, de beide poorten waar het fietspad onderdoor loopt en de poort aan de noordzijde zijn aan de binnen- of buitenzijde van het hofje allemaal geaccentueerd met niet klassieke middelen.

Ons vakmanschap voor uw droomwoning

Wij zetten graag ons vakmanschap in om samen met u een ontwerp te maken dat er niet alleen prachtig uitziet, maar vooral ook perfect aansluit bij uw woonwensen en budget. Onze persoonlijke benadering speelt hierbij een belangrijke rol.

Gratis oriënterend gesprek

Wit u uw droomhuis bouwen? In een vrijblijvend gesprek verken ik samen met u de mogelijkheden en geef ik inzicht in het ontwerp- en bouwproces.
Bel of mail ons voor een vrijblijvend een kennismakingsafspraak. Heeft u al materiaal van uw bouwplannen zoals een kavelkaart of eigen schetsen? Neem het vooral mee!