“17 nieuwe kavels op ’t Vaneker te koop !” zo kopt de website www.vaneker.nl van gemeente Enschede in. De verkoop van de 17 nieuwe kavels is daadwerkelijk gestart;
Inschrijven was mogelijk uiterlijk vóór 9 April 2021, 17.00 uur door middel van het lotingsformulier. Op woensdag 14 april vind de loting plaats zo valt te lezen op de website.

Op de kavelkaart hieronder zie je de ligging van de villakavels, de boskavels en ook de historische kavels. Een actuele kavelkaart is te vinden op de website van ’t Vaneker. In het noorden van ‘t Vaneker liggen drie grotere nieuwe kavels met vrij uitzicht ten behoeve van de landhuizen. Zeven andere kavels liggen aan de westelijke rand van ’t Vaneker (waar ook twee historische panden worden aangeboden aan een meertje) en hebben een open landelijk karakter en centraal liggen de zeven nieuwe boskavels, omringd met bomen. Eén van de boskavels heeft een uniek bewaard opstal: Eén van de drie bewaard gebleven theekoepels in Enschede.

Overzicht van kavels op ’t Vaneker in Enschede


De grootte van de kavels varieert van 950 tot 2500 m2 en de prijzen variëren van € 330.000,= tot € 485.000,= incl. BTW.

Technische brochure ‘t Vaneker

De gemeente heeft op haar website veel informatie beschikbaar voor zelfbouwers. De Technische brochure met informatie over de aanpak, keuze van het kavel, koopproces, stimuleringsmaatregelen, ontwerpprocesl, voorziening in energie, bouwen en duurzaamheid, watergebruik en afvoer, milieu e.d

Zaken om rekening mee te houden bij de keuze van het kavel en later bij de keuze van de ligging van de woning óp het kavel zijn de situering op de zon, de plek van eventuele bomen op het kavel, de waterhuishouding en afvoer op het kavel, hoe de locatie van de inrit de mogelijkheden eventueel beïnvloed, of u liever in de breedte of in de diepte wil bouwen en de ligging ten opzichte van andere kavels.

Geïnteresseerden krijgen deze brochure en ook het Stijlboek ook als uitgave op glossy papier en andere relevante info thuisgestuurd.

Stijlboek ‘t Vaneker

En dan het Stijlboek. In de Inleiding staat: “Dit stijlboek is opgesteld voor alle bewoners en toekomstige bewoners van ’t Vaneker”. Daarmee is het een inrichtingsrichtlijn die de beoogde woon- en omgevingskwaliteit van ’t Vaneker illustreert, begeleid en bewaakt.
Het Stijlboek is als het ware een contract waarvan de gemeente en bewoners de regels willen volgen bij de keuze van beplanting en onderhoud van de openbare ruimte, de keuze van verschillende verhardingen, het behouden van de natuurlijke waterafvoer en creëren van voldoende waterberging, het begeleiden van nieuwe groei en natuur, de eenheid door begeleide variatie in architectuur en het succesvol creëren van een natuurlijke woonomgeving in een grotendeels bestaand parklandschap.

Voorbeeld van ontwerp villa met rieten kap voor 't Vaneker, zijaanzicht
Voorbeeld van een ontwerp van een villa voor ’t Vaneker met een rieten kap, zijgevel
Vooraanzicht van een ontwerp van een rietgedekte villa voor op 't Vaneker
Voorbeeld van een ontwerp van een villa voor ’t Vaneker met een rieten kap, voorgevel

Plan van eisen (wensen) en Ontwerpstijl op ‘t Vaneker

Als toekomstige opdrachtgevers komt er veel op u af. Professionele begeleiding door een bouwmanagementbureau, architect en aannemer zijn van groot belang om de mogelijke keuzes ‘in één keer’ goed te maken. ‘In één keer’ voorkomt dat u ‘twee keer moet bouwen voordat u weet wat u wilt’. ‘In één keer’ houdt in de regel meerdere gesprekken met uw architect in; misschien het uitproberen van verschillende indelingsvarianten en alternatieven in bouwstijl. Wilt u een klassieke ‘bosvilla’ of juist een moderne, traditioneel gebouwd of volgens een andere bouwmethode? Staat duurzaamheid en energiezuinigheid op de eerste plaats bij u en wordt de vormgeving daardoor ingegeven of is het juist de uitstraling van het huis in een bepaalde bouwstijl dat u triggert en worden duurzame aspecten daarmee verweven?

Kortom, de klant is koning binnen de randvoorwaarden die ’t Vaneker biedt.

Dit artikel toont een aantal voorbeeldontwerpen van woningen die op ’t Vaneker gerealiseerd zouden kunnen worden. Wil je meer inspiratie op doen? Bekijk dan het overzicht van mijn projecten.

Een voorbeeld van een ontwerp van een woning die op 't Vaneker gebouwd zou kunnen worden.
Een voorbeeld van een ontwerp van een villa die op ’t Vaneker gebouwd zou kunnen worden