Binnenkort is het mogelijk om te bouwen in de wijk Het Brunink in Enschede. Een uniek project als je je droomhuis wilt realiseren in het buitengebied van Enschede nabij landgoed Groot Brunink.

“Tussen de groene stadsrandzone en landgoed Groot Brunink, aan de zuidkant van Enschede, ligt Het Brunink. Een groen woongebied waar de gemeente Enschede de laatste ruime kavels uitgeeft voor woningbouw in particulier opdrachtgeverschap in Het Brunink. Dit is daarom je laatste kans om op een unieke plek te bouwen en te wonen: midden in de natuur – ’s zomers lopen de fazanten door te tuinen -, maar met de voorzieningen van de stad binnen handbereik! Landelijk wonen is in dit veld het sleutelwoord”, zo valt te lezen op de website van de gemeente Enschede: https://kavelaanbod.enschede.nl/projecten/brunink-veld-3
Vervolgens leidt de website haar bezoekers met bouwplannen door de nodige informatie als “Ligging in de wijk, Kavelmogelijkheden, Beeldeisen en Bouwproces en brochures”.

In de brochure brochure 32-kavels-veld-3-juni-2020-def.pdf (enschede.nl) zijn de grootte en vorm van de bouwkavels, de bebouwingseisen, de plaatsing ten opzichte van de voorgevel rooilijn, de keuze voor de erfafscheiding, duurzaam waterbeheer.

Een unieke kans om te bouwen in een landelijke omgeving

Enschede is sterk bezig als het om “wonen en vertoeven” gaat, zowel buiten als binnen de singels: Roombeek, Vaneker, Prins Bernhardpark, de Kop van Boulevard, renovatie van het Arkegebouw, Herontwikkeling Ariensplein, Actieprogramma Binnenstad, Spoorzone, Boddenkamp, Melkhal …
Een aantrekkelijk woon-werk-verblijfsmilieu in het centrum van Enschede en haar directe omgeving; Nog geen tien minuten fietsen en je verblijft bovendien in het weldadige, historische Twentse ‘groen’. Enschede en omgeving als blij verblijf.

Een unieke kans, dit particulier opdrachtgeverschap, waarbij u als kavelkoper in samenwerking met een architect uw eigen plattegronden, bouwvolume en gevels kan ontwikkelen. U kunt zelf bepalen welke bouwstijl u het meeste aanstaat en misschien kunt u zelf reeds voorbeelden aan uw architect laten zien, of de architect komt zelf met voorbeelden, door goed naar u te luisteren tijdens een gratis intake-gesprek. Dus gaat u voor modern of juist meer voor klassiek? Traditioneel of juist meer eigentijds?
Ook een unieke kans omdat Het Brunink midden in de natuur ligt. Ten noorden loopt namelijk de groene stadsrandzone, een gebied voor natuur en recreatie. Ten zuiden ligt het oude, bijzondere Twenste landgoed Groot Brunink met haar bossen en houtwallen afgewisseld met wei- en bouwlanden, doorsneden door de kabbelende Bruninksbeek.

Bruninksbeek – Het Brunink

Aan de hoofdader, Groot Bruninkstraat, liggen verschillende woonvelden met elk hun eigen karakter. Door de ligging in de groene en rijke natuur straalt Buitenveld volop landelijk wonen uit (bron: https://kavelaanbod.enschede.nl/projecten/brunink-veld-3 )
De ontsluitingsstraat die toegang geeft tot de kavels slingert zich op interessante wijze door Het Brunink, veld 3, tussen de 32 unieke kavels met ruime voortuinen, zoals dat ook zichtbaar is bij naastgelegen Brunink, veld 4 (https://kavelaanbod.enschede.nl/projecten/het-brunink ).
Doordat de woningen wat naar achteren liggen ten opzichte van de straat en door de speelse positionering van de woningen op de percelen ontstaat er straks een breed straatprofiel van straat – ruime voortuinen – woningen, met aan weerskanten veel verschillende kavelvormen en bouwstijlen; Dit geeft een speels en dorpsachtig totaalbeeld met veel zicht op het groen in en rond het Buitenveld.

Particulier opdrachtgeverschap

De kavels zijn ruim opgezet en het oppervlak varieert van circa 600 m2 tot ruim 900 m2 binnen een woongebied waarin afwisseling en individualiteit centraal staan en tegelijkertijd de sfeer uitstraalt van landelijk wonen. Binnen ‘uw stukje landgoed’ is de keuze geheel aan u als particuliere opdrachtgever; Gelijkvloers of meerdere bouwlagen, werkkamer of slaapkamer beneden, ruimtelijk door een vide of ruimtelijk buiten-binnen, tegels binnen drempelloos laten doorlopen naar buiten of privé achter een vensterbank, veranda of niet, traditioneel gebouwd of toch maar in houtskeletbouw, staalframebouw of stro-balenbouw, traditioneel stucadoorswerk of leemstuc, volledig zelfvoorzienende, circulaire passiefhuisbouw of binnen de geldende norm ? In Buitenveld in Het Brunink volgt u uw eigen smaak onder de bezielende leiding van uw architect.

Woning in landelijke stijl – Het Brunink, Enschede
[ontwerp: Alexander Gathier]
Klassiek herenhuis – Het Brunink, Enschede
[ontwerp: Alexander Gathier]

Groen en gezond wonen

Nog even dit: Uit een Brits onderzoek is gebleken dat mensen die minstens 2 uur per week in de natuur doorbrengen gelukkiger zijn dan mensen die zich minder vaak in de natuur begeven. Het gaat dan niet om een wandelingetje buiten tijdens je lunchpauze. Het gaat er echt om dat je even naar het platteland trekt, een wandeling in het bos maakt, langs een rivier of beek of in een groen park bent.

Noordelijke natuurstrook met vlonders – Het Brunink

Als toekomstige bewoner van dit buurtschap aan de Groot Bruninkstraat heeft u een ruime wandelkeuze in de groene zone met de vlonders direct ten noorden van het wijkje en vervolgens landgoed Smalenbroek en verder tussen de weilanden door naar het Aamsveen of Witteveen, of natuurlijk landgoed Groot Brunink ‘aan de overkant’ achter de es.

Tot slot: Wij en u

Onze start als klein architectenbureau lag ooit in particulier opdrachtgeverschap en collectief particulier opdrachtgeverschap in Roombeek, Enschede. Ondertussen werken we landelijk, voor een groot deel nog voor particuliere opdrachtgevers maar ook voor investeerders of een woningcorporatie. Wij hebben in de verschillende wijkjes aan de Groot Bruninkstraat meerdere ontwerpen mogen maken, veelal in een klassieke of landelijke bouwstijl op grond van de wensen van onze tevreden opdrachtgevers. De laatste jaren ontwerpen we ook meer moderne architectuur in groene en stedelijke omgeving als gevolg van een lichte verschuiving in wensen bij particuliere opdrachtgevers, B2B en investeerders.

Rietgedekte villa – Het Brunink, Enschede
[ontwerp: Alexander Gathier]
Landhuis in Hoog-Soeren, stijlsuggestie voor Het Brunink
[ontwerp: Alexander Gathier]
Moderne villa, stijlsuggestie voor Het Brunink
[ontwerp: Alexander Gathier]
Bosvilla, stijlsuggestie voor Het Brunink
[ontwerp: Alexander Gathier]

Gezien de mengeling in bouwstijlen in Het Brunink staan we u graag ten dienste met onze ervaring op meerdere gebieden. In dit artikel ziet u voorbeelden van gerealiseerde en ontworpen projecten voor Het Brunink en elders, die in de situatie van veld 3 of 4 goed toepasbaar zijn. Maar het liefste maken we voor u een geheel nieuw maatpak!

Alexander Gathier, december 2020.