De entree van nieuwbouwgebied ’t Vaneker wordt gevormd door een kleine verzameling van enkele  historische panden uit de Tweede Wereldoorlog. Ze liggen rondom de kruising van de Zuidkampweg en de Vanekerbeekweg.  Dit soort clusters van enkele gebouwen vind je op verschillende plekken in ’t Vaneker. Alle clusters bij elkaar vormden een paviljoenkazerne die door de bezetter vanaf 1940 is gebouwd en die door haar spreiding van gebouwen vanuit de lucht de indruk gaf dat er sprake was van een Twents buurtschap in een essen- en kampenlandschap.

De eenvoudige architectuur, de traditionele details en dikke muren geven deze robuuste gebouwen een bepaalde aantrekkingskracht.  In ’t Vaneker zijn bijna twintig van deze gebouwen te vinden, nog leegstaand of reeds gerenoveerd, verbouwd en bewoond.

Van de website : cultuurhistorie (vaneker.nl)
Camouflage was het centrale begrip bij de aanleg van Zuidkamp. Gebouwen werden zoveel mogelijk opgenomen in de bestaande landschapsstructuren en bouwtradities. Van bovenaf gezien moest het de indruk wekken van een kleine agrarische nederzetting. Overigens namen de [bezetters] het niet zo nauw met tradities op het gebied van architectuur: van de 'Eetzaal' werd zelfs de gevel ‘verfraaid’ met trapgevels.

Het vergt visie en durf om deze oude, niet geisoleerde gebouwen als toekomstige woonbestemming te zien.  Verschillend particuliere opdrachtgevers hebben dat met behulp van hun architect op vaak artistieke wijze opgelost;  Waar meer daglicht nodig was voor de moderne woonfunctie zijn soms gevelopeningen ingezaagd.  Soms zijn de zaagsneden zichtbaar gelaten of juist benadrukt afgedekt met contrasterende kantelaaf afdekkers.  Soms benadrukt door een moderne omkadering van de nieuwe gevelopeningen of juist subtiel voorzien van alleen maar glas.  

Grote moderne gevelopeningen zorgen voor een spannend contrast met de originele bouwstijl

Ook kom je aanbouwen en bijgebouwen tegen ter verhoging van de functionaliteit en het woongenot op ‘t Vaneker, uiteenlopend van een aangebouwde vleugel met corten stalen dak en glazen gevels of een moderne minimalistische veranda-constructie tot aan los staande prefab houten bergingen en schuren in meer of minder landelijke stijl. 

Historisch pand met een aangebouwde moderne vleugel met een dak uit cortenstaal

Maar enkele nieuwe bewoners hebben er voor gekozen de oorspronkelijke uitstraling, voorzien van roeden-ramen en authentieke bouwkundige details een nieuw bestaan te gunnen. 

Woning waarbij de oorspronkelijke uitstraling grotendeels bewaard is gebleven

In het interieur staat men soms voor de uitdaging er iets leefbaars van te maken; Een ‘klassieke’ of moderne invulling van deze oude panden kunnen allebei, maar het laatste geeft vaak de spannendste contrasten en draagt het meest bij tot artistieke ingrepen.  De vaak hoge plafonds geven soms de mogelijkheid tot een plaatselijke flinterdunne tussenvloer (entresol) t.b.v. slapen, studeren of hobby.  De dikke gemetselde gevels nodigen uit om een zitje te maken tussen de dagkanten van de gevelopening.  De hoge plafonds geven reeds veel sfeer, maar het plaatselijk openbreken van de verdiepingsvloer door een vide te maken, eventueel gecombineerd met een fraaie, ‘luie’ trap of met zicht op een nieuwe hoge gevelopening over twee bouwlagen,  zijn ideeën die inspiratie laten opborrelen voor een ‘spannend’ interieur.   En het kan interessant ogen als het je functioneel lukt om de originele spanten en windverbanden onder de dakschilden te bewaren.

Gerenoveerd historisch pand met een hoge gevelopening over 2 bouwlagen

De panden zijn vroeger al stedenbouwkundig ingebed in de bestaande groen- en paden-structuren in deze landschappelijke context.  De ligging van de gebouwen heeft een zekere vanzelfsprekendheid.  Wonend in een voormalig kazernegebouw op ’t Vaneker geeft je de mogelijkheid door meer of minder ingrepen van verschillende kanten licht, lucht, ruimtelijkheid en uitzicht op het landschap binnen te laten, omgeven door een riant grondstuk. 

Heeft u interesse om eens vrijblijvend over de mogelijkheden te spreken die uw historische pand biedt? Neemt u dan contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.