Ten noorden van Enschede ligt ‘t Vaneker, een bijzonder gebied aan de noordelijke stadsrand van Enschede. Gemeente Enschede biedt de laatste jaren met vaste regelmaat een aantal bouwkavels aan in dit unieke gebied, dat stedebouwkundig zorgvuldig is ingedeeld met groot respect voor de bestaande landschappelijke elementen en kwaliteiten, zodat de bouwkavels zich natuurlijk voegen in de aanwezige variatie van het landschap : Bospercelen, houtwallen, doorkijkjes tussen de groene kamers, groepjes eiken, open weiden en boeren akkertjes in dit typisch Twentse coulissenlandschap, bestaande robuuste, militaire gebouwen met een ‘woonhuistypologie’, aangevuld met lanen van nieuwe woningen op een rij, clusters van woningen, hofjes, vrij liggende solitaire woningen, landhuiskavels en bestaande robuuste, militaire gebouwen met een ‘woonhuistypologie’ (Het gebied is vanaf 1940 als paviljoenkazerne gebouwd door de bezetter [verdeeld over meerdere ‘huizen’]. De opzet van de kazerne is gebaseerd op een Twentse buurtschap in een essen- en kampenlandschap, zodat het vanuit de lucht niet herkenbaar was als militair terrein – website Gemeente Enschede).

Gemeente Enschede schrijft verder op haar website: In ’t Vaneker kun je een eigen huis bouwen op een kavel naar keuze. Van een authentieke woning, een eigentijdse villa tot aan een rietgedekte woonboerderij. Ook zijn er diverse historische panden die voor wonen of bedrijvigheid geschikt zijn. En dat alles in het veelzijdige Vaneker. Je vindt er rust en natuur, maar bent ook binnen no time in hartje Enschede. Alle ruimte voor heerlijk buiten spelen, maar ook de sportclub op fietsafstand. ’t Vaneker is een gebied waar de kwaliteiten van het Twentse landschap met vrij wonen op de grens van stad en buitengebied samenkomen. ..in ’t Vaneker draait het precies om wat je wilt!

Informatie over regelingen

Informatie over regelingen voor kavelkopers, stimuleringsregelingen (o.a. mbt duurzaamheid), ontbindende voorwaarden e.d. kunt u vinden op de website van gemeente Enschede.

Een klassieke villa en het ontwerptraject van schetsontwerp tot definitief ontwerp

Als architect hebben wij meerdere gegadigden voor een kavel mogen spreken. Twee daarvan wil ik even toelichten: Een klassiek villa-ontwerp voor een landhuiskavel van 3500 m2 in ‘t Vaneker en een serie ontwerpen die de ontwikkeling laten zien van Schetsontwerp tot definitief ontwerp.

Klassieke Villa voor plan ’t Vaneker

De opdrachtgevers van de klassieke villa hadden een villa als een Twentse havezate of een villa van een Twentse textielmagnaat voor ogen, in een iets kleinere vorm. Naast de villa was de wens aanwezig om een bijgebouw te bouwen t.b.v. enkele luxe auto’s en twee kantoren op de verdieping te maken. Met elkaar hebben we de twee bouwvolumes als hoofdhuis en ‘bouwhuis’ (bijgebouw) ten opzichte van elkaar geplaatst.
De ontwerpschetsen spreken voor zich: Symmetrische gevels, rood-oranje gevelmetselwerk, witte risaliten, enkele balkons op korbelen, een timpaan en enkele andere neo-classicistische elementen. Het wordt daarmee een ‘eclectisch’ ontwerp met behoorlijk wat ornamenten voor deze tijd.

Gezien de ligging van het kavel en de keuze om de voornaamste gevel te richten op de passanten op de drukste weg langs het kavel, is de entree ontworpen in de ‘zijgevel’ van het hoofdgebouw, naar de oprit en het bijgebouw gericht. Het woonhuis heeft een alzijdige uitstraling gekregen met vier ‘voorgevels’.

Schets villa, noordgevel

Schets villa, westgevel

’t Vaneker – plattegrond kavels

Bestaand ontwerp afstemmen op beeld-kwaliteitsplan van ’t Vaneker

De andere opdrachtgevers kwamen met een plan van een aannemer bij ons, met de vraag om dit plan iets meer ‘gezicht’ te geven. Uiteindelijk bleek, na het verder vragen naar wensen, mogelijkheden op het kavel, e.d. het ontwerp ook qua interieur indeling nog te moeten worden aangepast.

Met het schetsplan naar Welstand

Na het eerste schetsontwerp kwamen de opdrachtgevers met het voortschrijdende inzicht om een ‘strakker’ symmetrisch ontwerp te maken. Dit paste niet helemaal in het Beeld-kwaliteitplan voor ’t Vaneker, maar na onderling beraad gingen we het proberen bij Welstand.

eerste schetsontwerp 't Vaneker

Het eerste schetsontwerp

Welstand stelde zich op het standpunt dat zij wellicht nog meer dan bij voorgaande ontwerpen in het gebied, het Beeld-kwaliteitplan als leidend wilden zien; Een ‘statisch’, symmetrisch ontwerp dat op zichzelf staat en zich af lijkt te sluiten van de omgeving past niet bij de gewenste vormgeving van een woning met een landelijk karakter met openingen die het landschap ongehinderd binnenlaten, hoekjes die het interieur met de omgeving verbinden, overstekken over de topgevels die het dak over de tuin laten steken e.d.

Het tweede schetsontwerp

Definitief ontwerp

Bewust van het feit dat we iets gewaagd hadden hebben we tenslotte het definitief ontwerp gemaakt op basis van het Beeld-kwaliteitplan met een materialisatie en verbinding tussen woning en omgeving die op die plek tot zijn recht komt. Zo blijkt een ontwerpproces vaak een interessante zoektocht op basis van de wensen van de opdrachtgever die met groeiend inzicht en instemming tot een gewenst eindresultaat leidt.

Het definitief ontwerp

Bouwen van een woning op 't Vaneker

3D-impressie van het definitief ontwerp

Moderne woningen

Onderstaande impressies laten woningen zien met een moderner karakter. Ook voor moderne woningen is er ruimte op ’t Vaneker.

Moderne eigentijdse villa

Moderne villa met plat dak

Heeft u ook plannen om te bouwen op ’t Vaneker?

Wij helpen u graag bij het verwezenlijken van uw woning. Neem vrijblijvend contact met ons op.