Selecteer een pagina

Projecten

Bouwstijlen

Moderne architectuur

Termen als ‘strak’, ‘functioneel’, ‘hedendaags’, ontdaan van ornamentiek, “form follows function” zijn gebruikelijke termen voor moderne architectuur. Maar ook het ontwerp van populaire moderne gebouwvormen,- en bouwmaterialen kunnen kenmerkend zijn voor het ‘label’ ‘modern’. Was het ‘Post-modernisme’, dat later reageerde op de ‘saaiheid’ van het ‘Modernisme’ door veelvuldig gebruik van kleur en alternatieve ornamenten, nóg moderner of juist minder modern ? We gaan het gesprek met u graag aan.
Wat vind u mooi ? Samen komen we er wel uit !

Jaren 30 stijl

Uitgesproken kappen, veelal met dakpannen gedekt, metselwerk gevels in vaak donkerrode (-paarsachtige) of gele langwerpige gevelsteen, met duidelijke horizontale en/of verticale belijning (lage boeiboorden, doorlopende rollagen, kozijnreeksen, schoorstenen, doorlopende kozijnen t.p.v. trappenhuis e.d.) , grote overstekken, uitmetselingen, rollagen, gemetselde raamdorpels en metselverbanden, bloemkozijnen, bovenraampjes en evt. glasroeden zijn kenmerken die veel Nederlandse opdrachtgevers hebben omarmd als ‘romantische architectuur’. Het is een traditionele stijl die vakmanschap vraagt, zowel van de ontwerper als de aannemer.
En binnen dan ? Vaak is het daar best modern en lekker licht !

Klassieke stijl en verder

De traditionele Jaren ’30 stijl is in principe ‘klassiek’. Door die specificatie onderscheidt het zich van andere klassieke stijlen die vaak ‘klassieker’ (en soms ‘speelser’) zijn, zoals de Jugendstil (Art-Nouveau), Art-Deco, … maar ook Gotiek, Barok, … Neo-classicisme, Eclectische stijl etc. Om bij de laatste te blijven.., misschien wilt u een ‘mix’ of hybride, waarbij u graag enkele klassieke elementen op een verantwoorde manier verwerkt ziet worden. Of toch een andere specifieke aanduiding zoals Kempische stijl, Chalet-stijl, Amerikaanse stijl … ?

Een mix kan natuurlijk ook!

Op basis van gevoel voor bouwmassa en ruimte, stijl en verhoudingen, open en gesloten, een beetje ornamentiek of minimalistisch … laat u het maar – met uw goedvinden en in samenspraak met u – over aan het artistieke talent van de architect en zijn verantwoordelijkheidsbesef richting haalbaarheid en uitvoering.

Heeft u nieuwbouw of verbouw plannen?

Wij helpen u graag op weg bij het realiseren van uw plannen. Neem vrijblijvend contact met ons op.