Selecteer een pagina

Woonboerderij met diverse bijgebouwen in Boekelo

Locatie

Weleweg, Boekelo

Stijl

Woonboerderij, restauratie en renovatie.

Architect

Alexander Gathier

In verband met de aanleg van de A18 tussen Enschede en Varsseveld verhuisden deze opdrachtgevers van de hoek tussen Haaksbergerstraat en Weleweg ten zuiden van Enschede naar het kavel Weleweg 325, een kilometer verderop. Het betreft een agrarisch grondstuk waarop een vee-schuur, een opslagschuur voor o.a. groot materieel, een kapschuur voor opslag van hooi e.d. en een woning van net na de tweede Wereldoorlog stonden. Dit resulteerde in de opdracht voor een renovatie- en restauratieproject en herinrichting van dit grondstuk met opstallen.

Er is nauw overleg geweest met het Rijk inzake de registratie als landgoed binnen de Natuurschoonwet en met de gemeente inzake de regels voor het behoud van kwaliteit in het buitengebied, inrichtingsplan, subsidies, flora- en faunaonderzoek, met de afdeling Monumenten van de gemeente inzake restauratieplan .. etc.
Elementen van deze restauratie waren de oorspronkelijke niendeuren, betimmerde topgevels, de hoogte van windveren (ook ná dakisolatie), het behouden van bijna alle kozijnen op de originele plaats, het bewaren van specifieke details en het restaureren en terugbrengen van de oorspronkelijke kozijnindeling aan de noordelijke kopgevel met veel daglicht – waar ooit het woonvertrek achter de stal zat en nu de woonkamer kwam – behoorden bij de bouwkundige restauratie.
Daarnaast hebben we architectonisch plan voor het gehele ensemble van gebouwen gemaakt waarbij functies tussen de gebouwen zijn verschoven en een enkele kleine uitbreiding is gedaan;

De ruim honderd jaar oude vee-schuur met de originele eiken gebinten en voormalige kleine woning op de kop werd woonhuis. Daarbij werd een uitbreiding gepleegd aan de langs-gevel aan de beekzijde t.b.v. een zitje bij de keuken met beek-zicht en t.b.v. een overdekte veranda en serre aan woon- en slaapkamer. De ‘grote schuur’ is ingericht als atelier en garage voor enkele bolides, de kapschuur is kapschuur gebleven en in die vurenhouten open gebintconstructie zijn de kleine vertrekken op de begane grond omgebouwd tot stallen voor paarden en er is op het land naderhand een klein hertenverblijf bijgebouwd.

Het was een interessante puzzel om binnen de bestaande ritmiek van de gebinten (de hart-op hart-afstand tussen de opeenvolgende gebinten was nergens gelijk en varieerde soms behoorlijk !) en gebruik makend van constructieve wanden t.p.v. het aangebouwde ‘melkhuisje’ aan de voormalige vee-schuur, alle gewenste ruimten een plaats te geven en een aantrekkelijk interieur te ontwerpen waarbij de hoogte van de schuur ervaren kon worden in de entreehal met zicht op minimaal twee gebinten tot in de nok. De variatie in plafondhoogte op de begane grond – het middendeel met een verdiepingshoogte boven de ankerspanten van 3,40 meter en de beide lagere zijbeuken met resp. verdiepingshoogten van 2,70 en 2,20 meter – beperkte enerzijds en bóód anderzijds mogelijkheden om op de verdieping split-level ruimten te maken of de constructie plaatselijk open te laten met zicht op de eikenhouten schoren.

Het project is in 2015 opgeleverd.

Hieronder volgen een aantal foto’s van de oude situatie

Ons vakmanschap voor uw droomwoning

Wij zetten graag ons vakmanschap in om samen met u een ontwerp te maken dat er niet alleen prachtig uitziet, maar vooral ook perfect aansluit bij uw woonwensen en budget. Onze persoonlijke benadering speelt hierbij een belangrijke rol.

Gratis oriënterend gesprek

Wit u uw droomhuis bouwen? In een vrijblijvend gesprek verken ik samen met u de mogelijkheden en geef ik inzicht in het ontwerp- en bouwproces.
Bel of mail ons voor een vrijblijvend een kennismakingsafspraak. Heeft u al materiaal van uw bouwplannen zoals een kavelkaart of eigen schetsen? Neem het vooral mee!